Fælles Stamkort

<< Klik for at se indhold >>

Fælles Stamkort

 

Fælles Stamkort er et nationalt projekt som sikrer, at sundhedspersoner får nemmere og sikker adgang til stamoplysninger på tværs af sektorer, og patienter og pårørende får mulighed for at sikre, at deres stamoplysninger er korrekte via sundhed.dk.

Læs mere om Fælles Stamkort hos Sundhedsdatastyrelsen her: https://sundhedsdatastyrelsen.dk/digitale-loesninger/et-samlet-patientoverblik/faelles-stamkort

 

Med implementering af Fælles Stamkort medfølger nedenstående ændringer i EG WinPLC. Ændringerne er tilgængelige for både almen praksis og speciallægepraksis.

 

Få et overblik


Klik for at springe til afsnittet nedenfor:

Journalhoved

Rediger oplysninger i stamkort

Fane: Stamdata

Fane: Ressourcer

Fane: Forløb

Fane: Kommunikation

Fane: Logning

Rettigheder til at se data fra Fælles Stamkort

Logning af opslag i Fælles Stamkort

 

Journalhoved


Patientens stamkort åbnes gennem ikonet Ikon stamkort i journalhovedet.

 

Den røde tekst "GENOPLIVNING FRAVALGT", ses på journalhovedet. Informationen optræder kun på patienter over 60 år, da dette er aldersgrænsen for at kunne fravælge genoplivning på sundhed.dk. Hvis patienten har registreret fravalg af genoplivning, vil informationen blive vist. Indtil den 22. januar 2025 vil informationen dog ikke kunne blive vist, da funktionen til at registrere fravalg af genoplivning først idriftsættes denne dato.

 

Journalhoved - genoplivning fravalgt

 

Oplysninger om patienten er inddelt i forskellige faneblade, som beskrives nedenfor.

Fælles Stamkort

 

Rediger oplysninger i stamkort


Stamdata om patienten - herunder CPR-nummer, journalnummer, officielt navn, adresse, postnummer og by - hentes fra CPR-registret. Som udgangspunkt er disse informationer derfor ikke redigerbare.

Det er dog muligt at foretage tilføjelser/ændringer i oplysningerne alligevel med knappen <Rediger>. Herved bliver felterne redigerbare. Klik på <Læs> for at gemme ændringerne.

Når der foretages CPR-opslag, hvilket sker når patientjournalen åbnes på ny, overskrives de manuelt indtastede oplysninger, hvis der findes nyere data i CPR-registret.

 

De resterende oplysninger i stamkortet kan frit redigeres. Husk at gemme ændringerne med knappen <Gem og luk (F10)>.

 

Fane: Stamdata


Denne fane viser grundlæggende oplysninger om patienten hentet fra CPR-registret, hvortil der kan tilføjes yderligere oplysninger.

Ligeledes vises evt. information om egen læge, hvis patienten er passant, eller tidligere læge, hvis patienten har skiftet læge.

 

Bemærk vedrørende telefonnumre: Telefonnumre i EG WinPLC bliver overskrevet med de telefonnumre, der er registreret på Fælles Stamkort, når der foretages et patientopslag. Dette gælder alle former for telefonnumre, herunder også mobilnumre, som i EG WinPLC bruges til SMS-advisering.

Hvis der endnu ikke er registreret telefonnumre på Fælles Stamkort, vil telefonnumre fra EG WinPLC stadig blive vist, og disse numre vil blive tilføjet på Fælles Stamkort ved synkronisering.

Vær særligt opmærksom på, at patienterne nu har mulighed for at angive et udenlandsk telefonnummer som mobilnummer på Fælles Stamkort. Det er dog ikke muligt at sende SMS-adviseringer til udenlandske numre i EG WinPLC.

 

I blokken 'Registeringer' angives diverse registre herunder livstestamente, behandlingstestamente, organdonation og fravalg af genoplivningsforsøg v. hjertestop. Sidstnævnte kan have følgende værdier: Ej fravalgt (standardværdi), Fravalgt og Uoplyst.

 

I blokken 'Afregning' angives relevante informationer for afregningsprocessen, herunder bl.a. sikringsgruppe, type af patient (egen, andres eller passant) samt hvorvidt patienten er medlem af "danmark".

Hvis en patient er grænsegænger, skal dette inkl. udløbsdato fremgå af stamkortet. Læs mere herom i afsnittet Opret ny patient.

Hvis en patient er udlænding, gælder der forskellige afregningsregler, afhængig af hvilket land, patienten kommer fra. Læs mere herom i afsnittet Opret ny patient.

 

I blokken 'Klinik' angives tilhørsklinik samt evt. primær læge, sygeplejerske og team.

 

I blokken 'Yderligere opysninger' kan der angives vigtige bemærkninger, som vises under e-mailadressen i journalhovedet.

Her foretages også mors-registrering af patienten samt deaktivering af journalen. Journalen kan aktiveres igen på samme måde som den deaktiveres.

 

Fane: Ressourcer


Denne fane rummer oplysninger om patientens:

 

retlige forhold, herunder ægtestand

tandlæge

foretrukket kommunikationssprog - denne information kan tilføjes/ændres i EG WinPLC

arbejde, herunder navn og adresse på arbejdspladsen.

pårørende - det kan være personer, som patienten selv har registreret via sundhed.dk, eller som sundhedspersonale har registreret. Denne information kan tilføjes/ændres i EG WinPLC.

eventuelle forældremyndighedsindehavere. Denne information kommer automatisk ind med CPR-opslaget.

Familie/relationer. Listen med relationer afspejler den liste, som også tilgås via modulet Relationer.

 

Ressourcer

 

Når du gemmer ændringer i stamkortet i EG WinPLC, synkroniseres data automatisk med Fælles Stamkort/sundhed.dk. Ligeledes bliver oplysningerne i EG WinPLC automatisk opdateret ved ændring af stamoplysninger på Fælles Stamkort/sundhed.dk.

Alle oplysninger, som synkroniseres med Fælles Stamkort, vises med et "sundhed.dk"-logo. Når du holder musen over logoet, vises information om, hvem der sidst har ændret oplysningen og hvornår.

 

Stamkort - fanen Ressourcer FSK sidst ændret

 

Fane: Forløb


Denne fane viser forløb, som patienten er en del af.

 

Her angives oplysninger om graviditet og amning:

Sæt flueben hvis patienten er gravid, og angiv dato for sidste menstruations første dag. Ud fra den angivne dato beregnes automatisk terminsdato samt datoer for hvornår patienten er i uge 25 og 32.

Sæt på samme måde flueben hvis patienten ammer, og angiv startdato for amningen.

 

Bemærk, at når patienten ikke længere ammer, skal fluebenet manuelt fjernes i stamkortet igen.

Markering af graviditet fjernes automatisk efter 50 uger. Fluebenet kan også til enhver tid fjernes manuelt.

 

Med knappen <Åbn svangreforløb> åbner svangreforløb-modulet bl.a. til afsendelse af PRO-skema til patienten og udfyldelse af Digital Svangrejournal. Læs mere i afsnittet Digital Svangrejournal.

Bemærk! Digital Svangrejournal er endnu ikke rullet ud til alle klinikker, og knappen vil derfor ikke være tilgængelig for alle klinikker.

 

I denne fane kan der også aktiveres særlige moduler for patienten, herunder antikoagulationsskema (AK-skema) og diabetes-kort. Sæt flueben for at aktivere.

Disse moduler vil blive vist som faner i patientens journal, næste gang journalen åbnes på ny.

Modulerne kan deaktiveres ved at fjerne fluebenet igen, og fanerne skjules næste gang journalen åbnes på ny.

 

Fane: Kommunikation


Her fremgår registrering af patientens samtykker til, hvordan kommunikation med patienten kan foregå.

Det kan registreres, om patienten har givet tilladelse til, at vedkommende må adviseres på mobil og/eller e-mail ved tidsbestilling (booking), samt om klinikken må sende relevant information via e-svar (e-kons som patienten kan læse på Patientportalen eller i Min Læge appen) eller mit.dk.

 

Her administreres også Patientportal indstillinger, herunder om:

patienten må bestille tid online via Patientportalen

patienten må sende e-mailkonsultationer til klinikken via Patientportalen

patienten må anmode om receptfornyelse via Patientportalen

Bemærk! Selvom tidsbestilling, e-mailkonsultation og receptfornyelse er deaktiveret for patienten på Patientportalen, kan patienten muligvis stadig sende tidsbestillinger, e-mailkonsultationer og receptfornyelser andre steder fra, bl.a. Min Læge appen og Medicinkortet appen.

 

Her kan klinikken også registrere, hvis patienten ikke har MitID, hvilket kan give patienten mulighed for at logge ind vha. sikkerhedskode på Patientportalen i stedet. Se mere under Brugeroprettelse i Patientportalen.

Også her har klinikken mulighed for at oprette en bruger til patienten på Patientportalen, eller tilknytte patientens eksisterende bruger til klinikken, hvis der er behov for det. Se mere under Patientkommunikation.

 

Der vises en statusmeddelelse med information om, hvorvidt patienten har en bruger på Patientportalen, og om patienten er tilknyttet den aktuelle klinik.

Bemærk! Disse indstillinger er nye i forbindelse med overgangen fra E-services til Patientportalen i forår/sommer 2024.

 

Fane: Logning


Denne fane viser historik for patientens journal, herunder hvornår journalen er oprettet, seneste CPR-opslag og evt. dato for sletning, samt hvem der har foretaget handlingerne.

 

Rettigheder til at se data fra Fælles Stamkort


Data fra Fælles Stamkort er beskyttet af rettighedskontrol. For at du som bruger i EG WinPLC kan se data fra Fælles Stamkort, skal du være logget ind med MitID i EG WinPLC.

Det er dog kun nødvendigt at logge ind med MitID i EG WinPLC én gang på en arbejdsdag, også selvom EG WinPLC eventuelt genstartes i løbet af dagen.

 

Hvis en bruger ikke har rettighed til at se data fra Fælles Stamkort, vil telefonnumre på journalhovedet, stamkortet og i Aftalekalenderen være skjulte. De resterende oplysninger fra Fælles Stamkort vil også være skjulte på stamkortet i EG WinPLC, og information om fravalg af genoplivning vil ikke blive vist på journalhovedet.

 

Logning af opslag i Fælles Stamkort


Når et CPR-nummer slås op i EG WinPLC, bliver der sendt oplysninger til MinLog om, at brugeren har foretaget opslag i Fælles Stamkort. Det skyldes, at en del af oplysningerne fra Fælles Stamkort bliver vist både på journalhovedet (kontaktoplysninger i form af telefonnumre samt evt. information om fravalg af genoplivning) og i Aftalekalenderen (kontaktoplysninger i form af telefonnumre).

Logning vedrørende opslag i Fælles Stamkort kan ses af patienten under 'Log' på sundhed.dk. Der oprettes kun én log pr. bruger pr. patient i døgnet.